Mesto poskytne obyvateľom v núdzi pomoc a sociálne pôžičky

05.06.2008 Snina

Snina 5. júna (TASR) - Sninskí poslanci prijali na svojom ostatnom zasadnutí Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) mesta o nakladaní s finančnými prostriedkami v oblasti sociálnej pomoci.
\"Obyvatelia nášho mesta v hmotnej núdzi môžu, samozrejme, ak splnia dané podmienky, dostať od samosprávy v tomto roku nevyhnutnú okamžitú pomoc a sociálnu pôžičku v sume od 1000 Sk (32,96 eura) do 5000 Sk (164,78 eura), \" uviedol dnes pre TASR primátor Sniny Štefan Milovčík. Dodal, že mesto môže občanovi poskytnúť financie na nevyhnutné ošatenie, na vybavenie domácnosti, zakúpenie školských potrieb pre nezaopatrené dieťa a na mimoriadne liečebné náklady. Na poskytnutie jednorazovej dávky v hmotnej núdzi nie je právny nárok. O jej poskytnutí rozhoduje primátor mesta na základe odporúčania bytovej, sociálnej a zdravotníckej komisie.
Samospráva poskytne spomínanú pomoc napríklad pri náhlej núdzi spôsobenej živelnou pohromou alebo inou podobnou udalosťou. Na základe VZN môže mesto poskytnúť okamžitú pomoc aj v iných prípadoch: v prípade úmrtia blízkeho rodinného príslušníka, ktorému žiadateľ preukázateľne zabezpečoval pohreb a pod.
Bezúročnú sociálnu pôžičku v maximálnej výške 10.000 Sk (329,57 eura) môže samospráva poskytnúť obyvateľovi, ktorý je príjemcom dávky v hmotnej núdzi. Pôžička je určená na kúpu alebo opravu základného vybavenia domácnosti, opravu strechy, rozvodov elektrickej energie, vody a plynu v rodinnom dome. Pôžičku získa len ten obyvateľ, ktorý nemá žiadne záväzky voči mestu a nie sú voči nemu vedené súdne a exekučné konania. Obyvateľ sa musí zaviazať, že pôžičku začne splácať najneskôr do troch rokov od jej poskytnutia a splatí ju do piatich rokov. V prípade, že ju nepoužije na spomínané účely, musí ju v plnej výške vrátiť.
 

Vyberte región